Ο Αλέξης Καστρινός στο IONION FM, για την Ημερίδα για βιοαπόβλητα & οικιακή κομποστοποίηση καθώς και για την πυροπροστασία ακινήτων


Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών του, την ενίσχυση της κουλτούρας της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων και την προώθηση στρατηγικών που ευνοούν την αειφόρο ανάπτυξη, ο Δήμος Πηνειού διοργανώνει κεντρική ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι)και οικιακή κομποστοποίηση». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, στις 10 π.μ. στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης.

Μιλώντας στο IONION FM ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, είπε πως από την προηγούμενη θητεία του είχαν γίνει κάποιες προτάσεις στο ΕΣΠΑ για να πάρει ο δήμος απορριμματοφόρο για τους καφέ κάδους, προκειμένου να γίνεται μια ολοκληρωμένη διαχείριση στα απορρίμματα και οι οποίοι δέχονται αποκλειστικά τα βιοαπόβλητά μας

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνουμε στη διαδικασία να ενημερώσουμε τον κόσμο, ώστε να μειώσουμε τα απορρίμματά μας στο έπακρο για λόγους οικονομίας όσο γίνεται. Αν μειώσουμε τους τόνους μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πληρώνουμε λιγότερα στον ΦΟΔΣΑ, οπότε μικρότερη θα είναι η δυσκολία στην είσπραξη των ανταποδοτικών μας τελών. Ο κ. Καστρινός είπε πως δεν είναι εύκολο το εγχείρημα λόγω της νοοτροπίας του Έλληνα.

Στην ημερίδα πρόκειται να παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος το υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναφερθεί στις στρατηγικές και τους στόχους της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πρόκειται να τοποθετηθούν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νομού Ηλείας και δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος καθώς και ο αντιπρόεδρος του Φορέα, δήμαρχος Πηνειού, κ. Αλέξης Καστρινός.

Ο κ. Καστρινός είπε πως οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για:

- Το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων του Δήμου Πηνειού.

- Τις πρακτικές ανακύκλωσης και τα οφέλη της.

- Τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης.

- Τη σωστή χρήση των καφέ κάδων για τη συλλογή βιοαποβλήτων.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό και ειδικά για τους δημότες του Δήμου Πηνειού που καλούνται να δώσουν το «παρών» ώστε να ενημερωθούν για τη διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή και την οικιακή κομποστοποίηση. Επιπλέον θα υπάρξει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και συζήτησης με τους ειδικούς για την επίλυση αποριών και την παροχή επιπλέον διευκρινήσεων.  

Για το θέμα της πυρασφάλειας που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να το πάρει πίσω προς το παρόν, καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως και άλλοι φορείς, οι οποίοι αποδόμησαν το κυβερνητικό εγχείρημα που εκτός των άλλων  «δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλίει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς», ο κ. Καστρινός είπε πως αφορά όλους όσους έχουν ακαθάριστα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κινδύνους σε επερχόμενη πυρκαγιά. Όπως είπε, αυτό αφορά και τους δήμους όσον αφορά τα κοινόχρηστα δημοτικά οικόπεδα και ιδιαίτερα αυτά εκατέρωθεν των δρόμων

Η εκδήλωση πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 π.μ. το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το μεσημέρι (1:30 μ.μ.). Στη συνέχεια σας παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας. Ειδικότερα:

10:00     Χαιρετισμοί 

  • Αλέξιος  Καστρινός,  Δήμαρχος Πηνειού.
  • Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων,

Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

  • Νικόλαος Κοροβέσης , Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  
  • Δήμαρχοι Ν. Ηλείας.

 

10: 30    «Η Σημασία της Διαχείρισης των Βιοαποβλήτων στην Χώρα μας σήμερα».

·         Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

 

10:50     «Ανάπτυξη συστήματος Διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι) και οικιακής κομποστοποίησης  & Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην περιοχή της   Τριανταφυλλιάς Ν. Ηλείας».

·         Αλέξιος Καστρινός, Δήμαρχος Πηνειού, Αντιπρόεδρος ΦΟ.Δ.Σ.Α. Ν. Ηλείας & μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ.

 

11:10     «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας».

  • Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος  Ήλιδας & Πρόεδρος ΦΟ.Δ.Σ.Α. Ν. Ηλείας.

 

11:30  «Επεξεργασία απορριμμάτων  Ν.  Ηλείας – Ενέργειες του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας  και

              Προοπτικές».

·           Χρήστος Παπαγεωργίου, πρ. Στέλεχος Δ. Ήλιδας-Υπεύθυνος ΣΔΙΤ, Διδάκτορας Χημικός Μηχανικός .

 

11:50     «Η συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας».

·                       Νικόλαος Κοροβέσης,  Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας,  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

12:00     Διάλλειμα για καφέ

 

12:20     «Δράσεις Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από το ΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027»

·         Άρης Μαμασιούλας, Στέλεχος Μονάδας Α ΕΥΔ  ΠΔΕ.

 

12:40  «H Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας».

·         Ελένη Κορδωνούρη , Στέλεχος  της  Διαχειριστικής  Απορριμμάτων  Ηλείας  ΑΕ.

 

13:15     Συζήτηση - Τοποθετήσεις           

 

13:30     Τέλος Ημερίδας 

επιστροφή