Νέες "ψηφιακές" τιμωρίες και πρόστιμα για μη διαβίβαση δεδομένων (data), λόγω ψηφιακής βλάβης, στο σύστημα e-send


«Τρελά» θέματα ανακύπτουν στο προτεκτοράτο «Η Ωραία Ελλάς» καθώς με την ψηφιοποίηση του κράτους, ανακύπτει μια νέα μορφή «ψηφιακών» προστίμων για μη διαβίβαση δεδομένων (data) στο e-send

Όπως είπε στο IONION FM η πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας, Ερμίνα Διονυσάτου, η μη διαβίβαση στο e-send (πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα) εξομοιώνεται με φοροδιαφυγή παρά το γεγονός πως η επιχείρηση έχει κόψει όλες τις αποδείξεις και έχει ή θα αποδώσει το ανάλογο ΦΠΑ στο χρόνο απόδοσής του.

Ακόμη δεν υφίσταται καμία ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις για το αν η ταμειακή σταμάτησε να στέλνει δεδομένα όπως έγινε στην αρχή της λειτουργίας του e-send. Εξηγώντας το φαινόμενο η κ. Διονυσάτου είπε πως πολλές φορές λόγω μιας ξαφνικής βλάβης του internet ή του router σταματάει η αποστολή καθώς χρειάζεται να μπουν νέα δεδομένα στην ταμειακή για την σύνδεσή της εκ νέου και λόγω του ότι πολλές ταμειακές βγάζουν το μήνυμα πως τα δεδομένα στάλθηκαν με ευθύνη του επαγγελματία, δεν διαπιστώνεται άμεσα η μη αποστολή δεδομένων στην ΓΓΠΣ.

Πρακτικά λοιπόν είναι αδύνατον οι λογιστές να ελέγχουν όλες τις επιχειρήσεις αν στέλνουν ή όχι δεδομένα στο e-send και δεν προκύπτει και από κάποια διάταξη η υπευθυνότητα του λογιστή.

Σε μια περίοδο που γίνεται αγώνας δρόμου από τους τεχνικούς να διασυνδέσουν τις ταμειακές με τα POS είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσεις να βρεις τεχνικό να σου φτιάξει την διασύνδεση της ταμειακής με το e-send. Επίσης είναι υπερβολικές οι τιμές για την μη διαβίβαση των δεδομένων των ταμειακών μηχανών στο e send. Ιδιαίτερα σε ολιγοήμερων περιπτώσεων που μπορεί να οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, σε μη internet η σε οποιοδήποτε άλλο πρόσκαιρο πρόβλημα.

Η κ. Διονυσάτου σημείωσε πως θα πρέπει να προβλεφθεί η μη επιβολή του συνόλου των κυρώσεων που υπάρχει σήμερα από την στιγμή που αποδεικνύεται η αδυναμία αποστολής. Άρα θα πρέπει να αρθεί η επιβολή της μη κύρωσης της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, αφού τα φορολογικά στοιχεία έχουν εκδοθεί και κατά την άποψη μας υπάρχει τυπική παράλειψη.

Μιλώντας με την ΑΑΔΕ, όπως μας είπε, αναγνώρισαν το πρόβλημα αλλά είπαν πως εκφεύγει των δυνατοτήτων τους και έριξαν το μπαλάκι στο αρμόδιο υπουργείο!

Σημείωση Συντάκτη: Μήπως πρέπει το ελληνικό κράτος, που υπερηφανεύεται για την πρωτοπορία του στον νέο ψηφιακό κόσμο, να ανακαλύψει μια εφαρμογή, οι υπηρεσίες του να συνεννοούνται μεταξύ τους για να μη χρειάζεται ο Έλλην ραγιάς να πληρώνει εξτρά για να κάνει τον ενδιάμεσο;

επιστροφή